Põhjala laboriteenused
Eesti Akrediteerimiskeskus on hinnanud Põhjala Brewing ASi keemialabori kompetentsuse vastavust standardi EVS-EN ISO/IEC 17025:2017 nõuetele.Kõiki keemilise analüüsi meetodeid on kasutatud selle standardi kohaselt, kui ei ole öeldud teisiti.
Laadi alla tellimisvormAlkoholi määramised
Analüüsimisel saadavad tulemused:
alkoholisisaldus mahuprotsentides (ABV)
alkoholisisaldus massiprotsentides (ABW)
tihedus (g/cm3)virde näivtihedus (%W/W)
virde tegelik tihedus (%W/W)
kalorsus (kcal / 100 ml)*
tegelik kääritamisaste (RDF)
näiv kääritamisaste (ADF)
suhkrusisaldus (°P)
Algvirde tihedus (°P)
ABV on oluline toote registreerimisel Eesti riiklikus alkoholiregistris.
Kogu seda teavet saab kasutada, et kindlaks teha, kas kasutate meski efektiivsus on piisav ja kas tiheduse järgi toimub õlle kääritamine nõuetekohaselt.
Mõõtmistel kasutatakse mõõtesüsteemi Antron Paar Alcolyzer (moodulid DMA™ 4500 ja Alcolyzer Beer ME).
Üksikanalüüsi maksumus: 12 € + km
Järgnevad analüüsid: 1.5 € + km / tk
Komplekti hind (sisaldab kõiki analüüse): 21 € + km
Proovi nõutav maht: 330ml.
Proovi tüüp: virre, kääritatud ja lõpptooted, kogutud aseptilistes tingimustes.
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva.
Meetodid: PJSJ-6 versioon 1, põhineb meetoditel ASBC Beer-2, ASBC Beer-3, ASBC Beer-4 ja ASBC Beer 5.
* Meetod ei ole akrediteeritud
pH määramine
See väärtus muutub kääritamisprotsessis ja võib mõjutada nii maitset kui ka mikroobide kasvu. pH määramine aitab jälgida kääritamisprotsessi ning selle väärtuse teadmine kogu protsessi vältel võib kaasa aidata järjepidevuse tagamisele ja vältida kääritamise tundlikkusega seotud probleeme.
Hind: 8 € + km
Proovi nõutav maht: 330ml
Proovi tüüp: virre, kääritatud ja lõpptooted, kogutud aseptilistes tingimustes.
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva.
Meetodid: PJSJ-6 versioon 1, põhineb meetodil ASBC Beer-9
Teeme õlleproovide spektrofotomeetrilisi analüüse spektrofotomeetriga Hach DR6000 ja kasutame analüüsides Hachi ettevalmistatud küvett-teste.
Laadi alla tellimisvormÕlle värvus
Värvuse analüüsi alusel saadakse õlle värvus Euroopa õllekonventsiooni (EBC) ühikutes. Teie õlle värvust ja läbipaistvust võivad mõjutada mitmesugused tegurid, nagu linnaste ja/või lisandite tarnija vahetamine. Seega võib selle parameetri jälgimine kaasa aidata partiide järjepidevuse püsivusele ja ära hoida kõikvõimalikke koostisosadega seotud probleeme. Tulemused avaldatakse EBC ühikutes.
Hind: 32 € + km (sisaldab ka analüüsi mõruduse ühikute määramiseks, vt. allpool)
Proovi nõutav maht: 330ml
Proovi tüüp: virre, kääriv õlu ja lõpptooted
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva
Meetodid: PJSJ-6 versioon 1, põhineb meetodil ASBC Beer-10A
Mõrudusühikud
Teie õlle mõrudus määratakse rahvusvahelistes mõrudusühikutes. Selle analüüsi tulemus on kasulik partiide järjepidevuse tagamiseks ja kasutatavate humalate kasutusmäära kindlakstegemiseks. Samuti võib see abiks olla humalate lisamise planeerimisel. Tulemused avaldatakse IBU ühikutes.
Hind: 32 € + km (sisaldab ka õlle värvuse analüüsi, vt. eespool)
Proovi nõutav maht: 330ml
Proovi tüüp: virre, kääritatud ja lõpptooted
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva
Meetodid: PJSJ-6 versioon 1, meetodil LCK-241 (ekstraheerimine isooktaaniga)
Lähedased diketoonid (VDKd)*
Lähedased diketoonid (VDKd) on õlles sisalduvate maitset andvate ühendite rühm, millest kõige olulisemad on 2,3-butaandioon (mida nimetatakse tavaliselt diatsetüüliks) ja 2,3-pentaandioon. Koorevõi, karamelli või iirise maitse ja aroom on iseloomulik diatsetüülile, samal ajal annab pentaandioon õlle maitsele rohkem meele omaseid noote. Analüüs seisneb lähedaste diketoonide summaarse sisalduse spektrofotomeetrilises määramises. Tulemused avaldatakse IU ühikutes mg/kg.
Hind: 32 € + km
Proovi nõutav maht: 330ml
Proovi tüüp: kääritatud ja lõpptooted
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva
Meetodid: LCK-242.
* Meetod ei ole akrediteeritud
Keemiliste analüüside täiskomplekt (Soome Valvira jaoks)
See komplekt sisaldab kõiki analüüse, mis on vajalikud uue toote registreerimiseks Soome järelevalveorgani Valvira juures. Saadavad infot saab kasutada ka selleks, et aru saada, kas meskimise efektiivsus on vastanud ootustele ja kas õlu on käärinud korrektselt vastavalt virde tiheduse eesmärkidele. Samuti saab teada, kas lisatud humalad on andnud nõutud mõruduse ning kas õlle värvus vastab eesmärkidele. Kokkuvõttes saab teada kui järjepidev on sama õlu erinevates partiides.
alkoholisisaldus mahuprotsentides (ABV)
alkoholisisaldus massiprotsentides (ABW)
tihedus (g/cm3)virde näivtihedus (%W/W)
virde tegelik tihedus (%W/W)
tegelik kääritamisaste (RDF)
näiv kääritamisaste (ADF)
suhkrusisaldus (°P)
algvirde tihedus (°P)
mõrudusühikud (IBU)
värvus (EBC)
pH
Hind: 100 € + km
Tööaeg: ~2 tööpäeva
Registreerimiskomplekt
See komplekt sisaldab neid parameetreid, mis on vajalikud teie toote registreerimiseks Soomes juhul, kui soovite saada toodet Alko sortimenti. Siia kuuluvad ABV, algvirde tiheduse, EBC ja IBU määramistulemused (vt eespool).
Komplekti hind: 70 € + km
Tööaeg: ~2 tööpäeva
Karboniseerumine ja lahustunud hapnik*
Lõpptoote karboniseerumise teadmine võib aidata teil määrata karboniseerumiskadu või villimisest tingitud erinevust. See on samuti oluline toote kvaliteedi ja järjepidevuse seisukohast.
Hind: 15 € + km
Proovi nõutav maht: kaks 330 ml pudelit või purki lõpptootega
Proovi tüüp: Füksnes lõpptoode
Analüüsiaeg: ligikaudu kaks tööpäeva
Meetodid: Anton Paar CBox-QC
* Meetod ei ole akrediteeritud
Piimhappebakterid (HLP), looduslikud pärmseened (LCSM), aeroobsed bakterid (WLD)
Täielik sõeluuring: HLP, LCSM, WLD
Kääritamise ja villimise ajal kogutud proove saab soovimatute mikroobidre määramiseks kultiveerida. Tähtis on jälgida, mida sisaldab teie õlu kääritamisprotsessi igas etapis, et kindlaks teha võimalikke saastumiskohti. Spetsiaalsete söötmete kasutamine – mõned neist on ettevõtted välja töötanud just õllepruulijaid silmas pidades – võimaldab meil saada olulist teavet pärmseente seisundi kohta: kas teie õlu sisaldab riknemist põhjustavaid mikroorganisme ja kas need mikroorganismid on hapet tootvad bakterid või looduslikud pärmseened. Soovitame arvestada, et see meetod ei näita täpselt, millised mikroorganismid põhjustavad pruulimisel probleeme, kuid väikese lisakuluga võimaldab see meetod meil isoleerida soovimatud mikroorganismid, ja seejärel saame seda proovi analüüsida PCR-meetodil. Siiski näitab see meetod palju selle kohta, mida teie pruul sisaldab, ja näitab ilma PCRita seda, kas ja kus on vaja teha lisatoiminguid.
Laadi alla tellimisvormHind:
Piimhappebakterid: 29 € + km
Looduslikud pärmseened: 29 € + km
Aeroobsed bakterid: 29 € + km
Täielik sõeluuring: 74 € + km
Proovi nõutav maht: pudel või purk lõpptoodet VÕI aseptilistes tingimustes võetud 330 ml proov
Proovi tüüp: virre, pärmseente suspensioon, aseptilistes tingimustes kogutud kääritatud ja lõpptooted
Analüüsiaeg: ligikaudu viis tööpäeva
ASBC-meetodid:
Mikrobioloogiline kontroll 1. Aseptiline proovivõtt
Mikrobioloogiline kontroll 2. Mikroorganismide määramine
Mikrobioloogiline kontroll 5. Erinevad söötmed
* Meetod ei ole akrediteeritud
Veeproovide keemilise koostise spektrofotomeetriline määramine. Veeproovid võivad olla võetud kaevuveest, töötlemata tootmisveest või töödeldud tootmisveest. Pakume vee analüüsiks paketti, mis sisaldab järgmiste parameetrite määramist: karedus (°d) (+Ca), sulfaadid, kloriidid, tsingi-, magneesiumi- ja rauaühendid.
Karedus avaldatakse kareduskraadides, teised koostisosad ühikutes mg/l.
Laadi alla tellimisvormHind: 100 € + km
Proovi nõutav maht: 330ml sample
Proovi tüüp: well water, tap water, un-treated process water, treated process water
Analüüsiaeg: Approximately 3 business days.
Meetodid: PJSJ-7 versioon 1, põhineb meetoditel LCK-327, LCK-153, LCK-353, LCK-311, LCK-360, LCK-326, LCK-321
Pakume ka käärimisbakterite identifitseerimist amplifitseerimise teel PCRi abil.See meetod annab kiire tulemuse. Proovi rikastamiseks kulub 48 tundi ja seejärel on tegeliku PCRi diagnoosi saamiseks vaja enamikul juhtudel üksnes viit tundi. Kasutame analüüsiks komplekti Invisible Sentinel ja kõik analüüsid tehakse kohapeal. Proove võib võtta pärmseente suspensioonist, puhastest kolooniatest, segakultuuridest, kolmandate tarnijate pärmseenetarnetest ja muudest protsessi etappidest. Meil on alljärgnevad võimalused PCR-analüüside tegemiseks:
Piimhappebakterid (LAP)
Saccharomyces diastaticus
Brettanomyces / Dekkera liigid
Brettanomyces bruxellensis
Megasphaera ja Pectinatus
Laadi alla tellimisvorm (PCR)
Hind: 75 € + km iga üksiku analüüsi eest
Komplekti hind (LAP + Saccharomyces diastaticus + Brettanomyces / Dekkera): 160 € + km
Proovi nõutav maht: pudel või purk lõpptoodet VÕI aseptilistes tingimustes võetud 330 ml proov
Proovi tüüp: virre, pärmseente suspensioon, aseptilistes tingimustes kogutud kääritatud ja lõpptooted
Analüüsiaeg: ligikaudu kolm tööpäeva
* Meetod ei ole akrediteeritud
Kontaktid
Proovide vastuvõtt: Peetri 5, 10415 Tallinn, E-R 10-15
Näidiste saatmise aadress: Põhjala Brewing AS, attn. Michael Hehir, Peetri 5, 10415 Tallinn, tel +372 5802 3091
Kui saadate näidised kulleriga, palume kindlasti valida teenus, millega toimetatakse näidised saajale kohale. Kahjuks ei saa me käia saadetistel järel postiautomaatides.
E-mail: labor@pohjalabeer.com
Telefon: +372 5802 3091, Michael Hehir
Märkused ja vormid
Labori registrikood: 12208941
Labori sertifitseerimisnumber: L292
Teenuste akrediteerimisel oli abiks Nordic Validation Company OÜ.
Proovivõtu eest vastutab klient. Kõik mikrobioloogilised proovid tuleb koguda steriliseeritud mahutisse aseptilistes tingimustes. Palun tutvuge aseptilise proovivõtuga.
Vajaduse korral saame teile anda anumaid steriilse proovivõtu jaoks.
Konfidentsiaalsuse avaldus
Põhjala Brewing AS kohustub hoidma tellimuste täitmise käigus kliendilt saadud informatsiooni konfidentsiaalsena, välja arvatud informatsiooni, mis on:
- avalikustatud kliendi enda poolt;
- esitatakse Eesti Akrediteerimiskeskusele akrediteerimise käigus;
- avalikustatud kliendi nõusolekul;
- tulenevalt Eesti Vabariigis kehtivast seadusandlusest avalikustatavad kolmandatele osapooltele, kusjuures sellisel juhul on teavitab Põhjala Brewing AS eelnevalt sellest klienti, näidates ära avalikustatava informatsiooni, avalikustamise põhjuse ja isikud, kellele see avalikustatakse.